1,6 miljoen vrouwen in Nederland zitten in de overgang. Toch heerst er nog steeds een taboe op dit onderwerp. Het is geen sexy onderwerp om over te praten en ook worden overgangsklachten niet altijd direct als zodanig herkent. Ze worden nog wel eens afgedaan als, stress, burn-out o.i.d. Al helemaal niet als je achterin de dertig al met vage ondefinieerbare klachten te maken krijgt. Je bent tenslotte qua leeftijd nog veel te jong voor de overgang!
De overgang begint al jaren voor je laatste menstruatie en duurt gemiddeld 10 jaar. De leeftijd waarop je in de overgang komt is grotendeels genetisch bepaald (dus vraag je moeder eens!) Ook kan roken, je start van de menopauze vervroegen en je kunt door het krijgen van bepaalde vormen van borstkanker vervroegd in de overgang komen of met medicijnen hierin worden gebracht.
80% van alle vrouwen in de overgang, ervaart klachten van de overgang en daar weer 50% van heeft er veel last van. Dat zijn behoorlijke aantallen. Veel voorkomende klachten zijn: opvliegers, gewichtstoename, minder energie, nachtelijk zweten, vergeetachtigheid, stemmingswisselingen, slapeloosheid, hartkloppingen, pijnlijke gewrichten, droge slijmvliezen, en ga zo nog maar even door.
Diverse vormen van hormoonsuppletie kunnen de klachten doen verminderen. Op korte termijn dan, want als je stopt, barst alsnog de overgang in volle hevigheid los. Je hormoonspiegel wordt kunstmatig op peil gehouden en dat zorgt ervoor dat je tijdelijk minder klachten ervaart. Ook lees je steeds meer, dat hormoonsuppletie(zeker bij langdurig gebruik) niet geheel zonder risico’s is. Je kunt er diverse ziektes van krijgen(herseninfarct, huidkanker, hart- en vaatziekten, borstkanker, baarmoederhalskanker e.d.) Daarnaast kent hormoonsuppletie ook de nodige bijwerkingen (hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, maagklachten, pijnlijke borsten, onregelmatig bloedverlies e.d.)
Waarom dan niet eerst met voeding en leefstijl grip op je overgangsklachten proberen te krijgen?
- Soja, salie, foliumzuur, alcohol, pittig gekruid voedsel en cafeïne, zijn voedingsstoffen waarmee je invloed kunt uitoefen op de “Opvlieger”
- Slijmvliesveranderingen kun je eveneens aanpakken met soja en heeft rode klaver, duindoornolie en vitamine A een goede invloed.
- Stemmingswisselingen kun je te lijf gaan met o.a.: voldoende magnesium, foliumzuur, vitamine B12 en bewegen.
Kortom er valt veel winst te behalen met natuurlijke voeding en voldoende beweging.
Wil je meer weten? Vraag dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Dan kun je daarna beslissen of je met mij een begeleidingstraject wilt aangaan om weer balans in je voeding & leefstijl te creëren en je overgangsklachten de baas te worden.
Vitale groet,
Marjo
#overgangheelgewoon